Syrische Koerden gewonnen voor Duits voorstel over zone onder internationale controle

Syrische Koerden gewonnen voor Duits voorstel over zone onder internationale controle

De Syrische Koerden zijn voorstander van het Duitse voorstel om een internationaal gecontroleerde veiligheidszone in te stellen in het Syrische grensgebied aan Turkije. Dat lieten ze vandaag weten. "Er is een project waarbij een internationale troepenmacht een veiligheidszone zou bewaken. Wij steunen dat voorstel", aldus de commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten, Mazloem Abdi. "Het project wordt nog besproken en zal de steun van de VS en Rusland nodig hebben."

De Duitse minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, pleitte eerder deze week voor een internationaal gecontroleerde veiligheidszone in het Syrische grensgebied aan Turkije. Dat voorstel heeft ze met de bondskanselier Angela Merkel afgesproken en voorgelegd aan de westerse bondgenoten van Duitsland, aldus de minister. Het initiatief zal ze ook voorstellen in de marge van de vergadering van de NAVO-ministers van Defensie vandaag en morgen in Brussel.

De situatie in Syrië heeft volgens Kramp-Karrenbauer een grote impact op de veiligheidsbelangen van Europa en Duitsland. In die situatie hebben Duitsland en andere Europese landen zich tot dusver passief gedragen, "als buitenstaanders". Volgens haar is een Duitse aanzet om tot een Europees initiatief binnen de NAVO te komen dan ook zinvol.

Bron: Belga