Syrisch staakt-het-vuren houdt stand, ondanks inbreuken door regime

Het staakt-het-vuren in Syrië houdt al twee weken in het algemeen stand. Dat heeft de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken John Kirby vrijdag gemeld. Hij veroordeelt wel de "inbreuken" door het Syrische leger tegen de oppositie. "Na twee weken houdt de stopzetting van de vijandigheden grotendeels stand", aldus Kirby enkele dagen voor de vijfde verjaardag van het begin van het Syrische conflict op 15 maart.

"Ondanks de daling van het geweld op het Syrische grondgebied, blijven we erg bezorgd over de aanhoudende inbreuken van dit staakt-het-vuren", zei Kirby nog, die de "aanvallen tegen burgers en de oppositie door het regime en zijn bondgenoten" veroordeelde. "We roepen alle partijen nogmaals op om hun verplichtingen na te komen en dergelijke aanvallen meteen te stoppen", klonk het.

Vrijdag zijn minstens vijf burgers gedood en tien mensen gewond geraakt bij luchtaanvallen door het regime op een rebellenbolwerk in Aleppo, meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

De VS en Rusland waren in februari tot een akkoord gekomen over een staakt-het-vuren in Syrië, dat van kracht werd op 27 februari. Zowel het regime als de gematigde rebellen gingen akkoord met het voorstel, dat niet van toepassing is op de jihadistische groepen Islamitische Staat en het aan al-Qaida gelinkte al-Nusrafront.

Bron: Belga