Syrisch regime laat hulpkonvooien toe naar drie extra steden

Syrisch regime laat hulpkonvooien toe naar drie extra steden

De Syrische overheid heeft aan de Verenigde Naties de toestemming gegeven om hulpkonvooien te sturen naar de bezette steden Daraya, Doema en Moadamiyeh. Dat heeft VN-woordvoerder Stéphane Dujarric woensdag gemeld. Daarmee hebben de VN nu de toegang verkregen tot 15 van de 17 steden waarvoor ze een humanitaire toegang hadden gevraagd in de maand juni. De VS hebben woensdag nog aan Rusland gesuggereerd om de humanitaire hulp in de bezette gebieden op zich te nemen indien Damascus de toegang blijft blokkeren. Enkel voor Al-Waer, een wijk in Homs, en Zabadani, een landelijke voorstad van Damascus, hebben de VN nog geen akkoord ontvangen. De woordvoerder benadrukt dat de VN "toelatingen zullen blijven vragen voor konvooien via het land". Het leveren van hulpkonvooien met vliegtuigen, dat werd geopperd als alternatief als de blokkade van de toegang via het land bleef voortduren, "blijft een optie, maar we moeten daarvoor de toestemming krijgen", zegt Dujarric, die toevoegt dat "het doel is om zoveel mogelijk hulp via de weg te proberen leveren".

De wereldmachten hadden vorige maand beslist dat de VN vanaf 1 juni via de lucht medicijnen en voedsel zouden leveren als het regime hen de toegang via het land zou blijven ontzeggen. De VN beslisten echter om eerder in te zetten op hulp via het land en om de luchtoptie slechts als allerlaatste optie te gebruiken, vanwege logistieke moeilijkheden en risico's voor de veiligheid.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Mark Toner heeft woensdag tijdens een persconferentie nog gesuggereerd dat Rusland die humanitaire hulp op zich zou kunnen nemen. Volgens de VS is Rusland zijn engagement niet nagekomen om president Bashar al-Assad te overtuigen om de hulpkonvooien toe te laten. "Men spreekt hier over middelen qua luchtvaart en een toelating, terwijl Rusland over die middelen beschikt en van de Syrische overheid de toestemming heeft gekregen om te vliegen", aldus de woordvoerder, die toevoegt dat Rusland dus ook hulpoperaties zou kunnen uitvoeren.

Volgens de VN wonen in Syrië in de 19 regio's of steden, die worden omsingeld door strijdende partijen, vooral regeringssoldaten, bijna 600.000 mensen. Daarnaast wonen bijna 4 miljoen mensen in moeilijk te bereiken gebieden. Velen van hen zijn ondervoed.

Bron: Belga