Studenten in Ivoorkust betogen omdat ze weer les willen

"Wij willen weer naar school!", achter die kreet zijn de studenten in Ivoorkust vandaag de straat opgetrokken. De cursussen zijn er al sinds zes weken opgeschort. "Eigenlijk zijn de lessen al sinds twee maanden gestopt. Dat kan toch niet", zei Fulgence Assi, secretaris-generaal van de studenten- en scholierenfederatie van Ivoorkust. "Het wordt tijd dat deze regering een oplossing vindt voor de crisis waarvan de studenten de grootste slachtoffers zijn."

Helemaal in het wit gekleed zijn de studenten over de campus van de Félix Houphouët-Boigny universiteit van Abidjan gestapt, met spandoeken waarop stond "Ja, aan de schoolvrede" en "Nee aan een blanco studiejaar".

Ook in andere steden van het land waren er gelijkaardige betogingen. De staking van het onderwijzend personeel is in zijn zesde week gegaan en heeft heel het onderwijssysteem lamgelegd in het land.

Leekrachten van het middelbaar onderwijs vragen een hogere woningstoelage, daarin worden ze ook gesteund door de onderwijzers van de basisscholen.

De sfeer is nog verhard nadat Johnson Zamina Kouassi, secretaris-geeneraal van de onderwijsvakbond werd opgesloten "wegens het verstoren van de publieke orde". De vakbonden eisen zijn vrijlating, of hun acties worden nog aangescherpt.

Bron: Belga