Strijd tegen IS - VN eisen van Irak bescherming van burgers die Fallujah ontvluchten

Strijd tegen IS - VN eisen van Irak bescherming van burgers die Fallujah ontvluchten

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag Irak opgeroepen om de burgers die de stad Fallujah ontvluchten te beschermen tegen mogelijke represailles. "Het is essentieel dat de Iraakse staat verzekert dat paramilitaire groepen de burgers niet afpersen of geen vergeldingsacties tegen hen uitvoeren", aldus de voorzitter van de V-raad, de Franse ambassadeur François Delattre. De Iraakse troepen hebben op 23 mei een offensief gelanceerd om terreurgroep Islamitische Staat te verdrijven uit Fallujah, een stad op 50 kilometer te westen van hoofdstad Bagdad. Volgens het Pentagon hebben de troepen ondertussen een derde van Fallujah bevrijd. De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft de overwinning op IS in Fallujah vorige week opgeëist nadat de Iraakse vlag werd gehesen op het belangrijkste overheidsgebouw.

De vijftien lidstaten van de Veiligheidsraad hebben na een bijeenkomst achter gesloten deuren verklaard dat ze "tevreden zijn met het geslaagde tegenoffensief" door de Iraakse troepen, die gesteund worden door de internationale coalitie tegen IS.

De V-raad drukte echter ook "haar ongerustheid uit over de humanitaire situatie in Fallujah", vooral voor de tienduizenden ontheemden. De lidstaten hebben dan ook aan "alle partijen gevraagd om hun verplichtingen in verband met het internationaal humanitair recht te respecteren". "Zij die de gevechten in en rond Fallujah ontvluchten, mogen niet nog eens een tweede keer lijden. Dat is een verplichting die we allemaal dragen", aldus Delattre tijdens een persconferentie.

De VN kondigden maandag al aan 15 miljoen dollar vrij te maken voor humanitaire noodhulp in Fallujah.

Bron: Belga