Strijd tegen IS - Ngo's waarschuwen voor humanitaire catastrofe in Fallujah

Strijd tegen IS - Ngo's waarschuwen voor humanitaire catastrofe in Fallujah

In een loden hitte zijn zondag opnieuw duizenden mensen de Iraakse stad Fallujah ontvlucht. Troepen van het Iraakse leger heroverden de stad vorige week op Islamitische Staat (IS), maar toch wordt er nog steeds gevochten. Ngo's ter plaatse waarschuwen voor een humanitaire catastrofe. Het reguliere leger van Irak heeft de controle over Fallujah veroverd, maar in de straten van de stad zijn hier en daar nog IS-strijders aanwezig die koppig verzet blijven bieden. De militairen moeten ook voortdurend rekening houden met sluipschutters, bomauto's en explosieven die door IS geplaatst zijn.

De gevechten hebben de voorbije drie dagen 30.000 mensen op de vlucht doen slaan. Volgens de Noorse Raad voor de Vluchtelingen (NRC) verblijven nog veel burgers in de belegerde stad, onder hen zwangere vrouwen, zieken en ouderen. De NRC beheert de vluchtelingenkampen in de omgeving rond Fallujah en wordt overspoeld door nieuwe ontheemden. Velen van hen moeten noodgedwongen in de open lucht en op de grond de nacht doorbrengen.

"We smeken de Iraakse regering om deze humanitaire catastrofe die zich voor onze ogen aan het afspelen is, aan te pakken", zegt Nasr Muflahi, de directeur van NRC in Irak. De ngo waarschuwt dat ze niet meer de middelen heeft om de nodige steun te bieden en spreekt van een tekort aan drinwater. Ook de sanitaire omstandigheden beginnen onhoudbaar te worden.

Sinds op 23 mei het offensief tegen IS in Fallujah van start ging, zouden al 84.000 inwoners van de stad op de vlucht geslagen zijn. Pas toen het Iraakse leger vanaf donderdag grote delen van het centrum van Fallujah in handen kreeg, kwam een heuse exodus op gang.

Bron: Belga