Spanje sluit fiscaal verdrag met Groot-Brittannië over Gibraltar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Spanje en Groot-Brittannië hebben vandaag een fiscaal verdrag over Gibraltar ondertekend. Het akkoord moet vrijwaren dat beide landen ook na de brexit zullen samenwerken in de strijd tegen fiscale fraude en witwaspraktijken in de Britse enclave in het zuiden van Spanje. Het fiscaal verdrag vormt, net als andere bilaterale akkoorden over onder meer burgerrechten, tabak en politiesamenwerking, een belangrijke aanvulling op het echtscheidingsakkoord dat Groot-Brittannië in november met de Europese Unie sloot. Het akkoord is voor Madrid "essentieel" om een geordend vertrek van Gibraltar uit de Europese Unie te verzekeren en de Spaanse belangen inzake fraude en belastingontwijking te beschermen, klinkt het in een mededeling.

Het verdrag stipuleert dat "natuurlijke personen en andere Gibraltarese entiteiten" hun "fiscale woonplaats" in Spanje moeten hebben indien ze het merendeel van hun inkomsten in Spanje verwerven, er het grootste deel van hun activa hebben of indien de meerderheid van de eigenaars of leiders er resideren. Het bevat volgens Madrid duidelijke regels om disputen over de fiscale woonplaats op te lossen, en om te vermijden dat de Spaanse schatkist inkomsten misloopt door de bijzondere kenmerken van het fiscale regime in Gibraltar.

Gibraltar, een gebied van amper zes vierkante kilometer in het zuiden van Spanje, heeft een fiscaal gunstig regime, wat de rots en omstreken een florissante economie heeft bezorgd. Een kwart van het bruto binnenlands product is afkomstig van de vele gokbedrijven die er hun intrek hebben genomen. Dagelijks steken duizenden Spanjaarden de grens over om te werken in de Britse enclave.

Het verdrag is volgens de Spaanse buitenlandminister Josep Borrell het eerste internationale akkoord tussen beide landen over Gibraltar sinds het verdrag van Utrecht in 1713, toen het gebied werd overgedragen aan de Britten. Borrell heeft het verdrag maandagochtend ondertekend. In de loop van de namiddag zal vicepremier David Lidington namens de Britse regering zijn handtekening onder het verdrag zetten. Beide parlementen moeten de tekst ook ratificeren.

Bron: Belga