Spanje kondigt extra maatregelen aan rond migratie

Spanje kondigt extra maatregelen aan rond migratie

Spanje heeft vandaag een aantal maatregelen aangekondigd om de toestroom van migranten de baas te kunnen. In de strijd tegen illegale migratie bijvoorbeeld zullen de ordediensten onder "één enkel operationeel commando" gaan opereren. Voor de opvang van migranten aan de Spaanse kusten wordt dan weer 30 miljoen euro vrijgemaakt. Spanje is sinds kort de belangrijkste toegangspoort voor migranten die een beter leven zoeken in de Europese Unie, zeker nadat Italië zijn havens heeft gesloten. Sinds januari zijn in Spanje 23.000 migranten aangekomen - dat zijn er meer dan heel vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Vandaag kondigde de nieuwe premier Pedro Sanchez de oprichting aan van een "uniek operationeel commando" voor de Spaanse ordediensten. Volgens hem is snelle informatie-uitwisseling nodig om zo te verhinderen dat boten vertrekken in de thuislanden en aanmeren in Spanje. Met Marokko wil Sanchez beter gaan samenwerken. In augustus zou de Spaanse premier een bezoek brengen aan het land.

Zijn regering voorziet tot eind dit jaar 30 miljoen euro, om de hulpverlening op de Spaanse stranden te verbeteren en extra plaatsen in asielcentra te creëren. Eerder vandaag kondigde de Europese Commissie nog aan dat ze een extra 3 miljoen euro noodhulp vrijmaakt voor Spanje, bovenop de 26,5 miljoen euro die begin deze maand werd toegekend. De Commissie zou ook 55 miljoen euro vrijmaken voor "grensbewakingsprogramma's in Marokko en Tunesië", maar dat is onder voorbehoud want het geld is nog niet beschikbaar, gaf Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker toe.

Bron: Belga