Spanjaard Joan Barreda Bort snelste motorrijder in eerste Dakar-etappe

Spanjaard Joan Barreda Bort snelste motorrijder in eerste Dakar-etappe

De 35-jarige Spanjaard Joan Barreda Bort (Honda) heeft vandaag in Peru de eerste etappe bij de motorrijders gewonnen in de Dakarrally. Over 84 kilometer tussen Lima en Pisco was hij 1:34 sneller dan de Chileen Pablo Quintanilla (Husqvarna). De Amerikaan Ricky Brabec (Honda) werd op 2:52 derde. In het spoor van de top drie volgden een kransje favorieten voor de eindzege. De Fransman Adrien Van Beveren (Yamaha) eindigde als vierde op 2:55 van dagwinnaar Barreda. De Brit Sam Sunderland (KTM) tikte als vijfde op 2:56 aan en was daarmee de eerste van drie KTM-fabrieksrijders die in elkaars spoor de finish bereikten. De Australiër Toby Price (KTM) reed de zesde tijd. De Oostenrijker Mathias Walkner (KTM), vorig jaar eindwinnaar, eindigde als zevende op 3:12 van Barreda. Die boekte zijn 17e ritzege, in 2012 won hij één etappe, in 2013 vier, in 2014 vijf, in 2015 drie en vorig jaar ook drie. Een vijfde plaats in 2017 is zijn beste resultaat in de eindstand.

De Serviër Gabor Saghmeister (KTM) heeft de twijfelachtige eer om als eerste opgever genoteerd te worden. Hij was bezig aan zijn elfde Dakar. Ook in 2015 haalde hij de finish niet. Toen gaf de Serviër op in de tweede etappe.

De Argentijn Nicolas Cavigliasso (Yamaha) won bij de quads. Hij was 3:55 sneller dan zijn landgenoot Jerimias Gonzalez Ferioli (Yamaha).

Het is de 41e editie van de Dakar, de elfde in Zuid-Amerika. Volgende week donderdag keert de karavaan in de tiende en laatste etappe terug in Lima. Komende zaterdag is de enige rustdag. Circa 70 procent van het parcours bestaat uit duinen en zand. De organisatie staat voor de eerste keer toe dat vroege uitvallers na de rustdag opnieuw van start gaan.

Bron: Belga