SpaceX lanceert succesvol communicatiesatelliet van Inmarsat

SpaceX lanceert succesvol communicatiesatelliet van Inmarsat

De Amerikaanse raketbouwer en -uitbater SpaceX heeft in de afgelopen nacht succesvol een communicatiesatelliet van Inmarsat gelanceerd. De Britse operator had voor het eerst aangeklopt bij SpaceX. Om 01.21 uur Belgische tijd vertrok vanop Cape Canaveral in Florida een Falcon-9 draagraket van SpaceX. Die zette de door Boeing gebouwde Inmarsat-5 F4 af in de beoogde geostationaire baan, liet de raketuitbater ongeveer een half uur later weten.

Het gaat om de vierde kunstmaan van Inmarsat in het kader van zijn 1,6 miljard dollar kostend programma Global Xpress, dat een mobiel netwerk met een hoog debiet viseert.

SpaceX heeft deze keer niet geprobeerd de eerste rakettrap te laten terugkeren en een zachte landing te laten maken, zoals dat de laatste tijd wel meer en meer het geval was. De lancering van de 6,1 ton wegende satelliet ter grootte van een dubbeldekkerbus - meteen de zwaarste die de Falcon ooit meenam - kostte immers te veel energie, zodat de rakettrap brandstof mankeerde voor een gecontroleerde terugkeer.

Inmarsat liet zijn vorige drie satellieten met Russische draagraketten vanop Bajkonoer in Kazachstan vertrekken, aldus de gezaghebbende krant Florida Today. De operator heeft in totaal nu dertien kunstmanen in de ruimte, volgende maand komt daar nog een bij.

Volgens de krant vraagt SpaceX "slechts" 62 miljoen dollar voor een lancering. Het was de zesde missie dit jaar voor het bedrijf van Elon Musk, ook bekend van Tesla.

Bron: Belga