Sojoez-raket met nieuwe bemanning vertrokken naar ISS

De Russische Sojoez-FG draagraket met daarin de Russen Aleksej Ovtsjinin en Oleg Skripotjska, en de Amerikaan Jeffrey Williams, is vrijdagavond zoals gepland om 22.26 uur Belgische vanop de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan vertrokken naar het internationaal ruimtestation ISS. De drie zullen de momenteel driekoppige bemanning van het ISS vervoegen. De koppeling aan het ISS wordt zaterdagochtend verwacht om 04.11 uur Belgische tijd.

De twee Russen en de Amerikaan zullen zes maanden in het complex wonen en werken. De 58-jarige Jeffrey Williams zal daarna in totaal 534 dagen in de ruimte hebben verbleven, langer dan zijn landgenoot Scott Kelly verbreken, die onlangs weer voet op aarde zetten na in totaal 520 dagen in de ruimte. Het record staat op naam van de Rus Guennadi Padalka, die in totaal 879 dagen in de ruimte verbleef.

Momenteel telt het ISS drie opvarenden: de Amerikaanse gezagvoerder Tim Kopra, de Brit Tim Peake van het Europese Ruimtevaartbureau ESA en de Rus Joeri Malentsjenko.

Bron: Belga