Soennitische machthebbers Bahrein trekken nationaliteit van hoogste sjiitische leider in

Bahrein heeft ayatollah Issa Qassim, de hoogste sjiitische religieuze leider van het land, zijn nationaliteit ontnomen. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken van Bahrein. De 79-jarige Qassim wordt gezien als de spirituele leider van al-Wafaq, de grootste oppositiegroep van Bahrein. Volgens het ministerie speelde Qassim "een grote rol in de creatie van een sfeer van sektarisch extremisme". De beslissing volgt op de afschaffing van al-Wafaq op 14 juni en de arrestatie van mensenrechtenactivist Nabil Rajab een dag daarvoor. Eerder in juni werd ook al het vonnis van Ali Salman, de leider van al-Wafaq, verzwaard van vier naar negen jaar.

Al-Wafaq was betrokken bij de pro-democratische protestbeweging van 2011. In navolging van de Arabische Lente wilde de sjiitische meerderheid zich toen afzetten van de soennitische dynastie. Met de steun van buurland Saoedi-Arabië verpletterde de heersende macht echter elke vorm van protest.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft zijn bezorgdheid geuit over de recente maatregelen tegen de oppositie. Bans woordvoerder, Stephane Dujarric, zegt dat hij "aangedaan was dat activisten in Bahrein geïntimideerd en van hun nationaliteit ontdaan worden wanneer ze op vreedzame wijze opkomen voor de mensenrechten". In 2015 werd volgens Amnesty International van 208 mensen in Bahrein de de nationaliteit ingetrokken. De heersende macht ontkent intussen elke vorm van discriminatie tegenover sjiieten in Bahrein.

Bron: Belga