Sociaal protest Chili - Meer dan 200.000 Chilenen komen op straat om te betogen

Sociaal protest Chili - Meer dan 200.000 Chilenen komen op straat om te betogen

In verschillende Chileense steden zijn dinsdag honderdduizenden manifestanten op straat gekomen om te protesteren tegen sociale ongelijkheid en de hoge kosten voor gezondheidszorg, onderwijs en transport. Ze eisen onmiddellijke grondwettelijke hervormingen. Een honderdtal vakbonden en sociale organisaties die onder meer leerkrachten, studenten, mijnwerkers en dokters vertegenwoordigen, riepen dinsdag op tot manifestaties en stakingen.

Volgens de regering kwamen in Santiago ongeveer 80.000 mensen bijeen. Nog eens 100.000 mensen kwamen op straat in de stad Conception, terwijl het er in de zuidelijke havenstad Puerto Montt 50.000 waren.

De regering van president Sebastian Pinera beloofde maandag om met een plan te komen om de grondwet aan te passen. Die dateert nog van toen het land een dictatuur was. De conservatieve regering ziet het wel niet zitten om een constitutionele vergadering bijeen te roepen, zoals de demonstranten eisen. In plaats daarvan wil ze een debat voeren in het parlement, waar een brede consensus tussen de verschillende partijen nodig is om de grondwet aan te passen.

De sociale onrust in Chili begon op 18 oktober, toen de regering de prijzen voor het openbaar vervoer verhoogde. Al snel ontaardde de situatie in nationaal protest tegen de diepe sociale ongelijkheid in het land. De aankondiging van sociale maatregelen en een regeringsherschikking kon de betogers niet sussen.

De protesten laten zich ook voelen op economisch vlak. De regering heeft de geplande groei voor het komende jaar met 2 tot 2,6 procent teruggedraaid. En de peso zakte dinsdag tot zijn laagste punt sinds 1990.

Bron: Belga