"Shimon Peres is altijd in vrede blijven geloven"

"Shimon Peres is altijd in vrede blijven geloven"

Na het overlijden van de voormalige Israëlische president en premier Shimon Peres komen de eerste reacties binnen. De Amerikaanse president Barack Obama loofde Peres, en beklemtoonde dat Peres nooit is opgehouden om in de mogelijkheid van vrede te geloven. Benjamin Netanyahu, de huidige Israëlische premier, drukte zijn "diep persoonlijk verdriet" uit. Dat bericht Israel Radio. Verwacht wordt dat Netanyahu later op de dag nog een uitgebreidere verklaring geeft. "Deze avond sluiten Michelle en ik ons aan bij allen die, in Israël, in de Verenigde Staten en in de hele wereld, eerbetoon brengen aan het uitzonderlijke leven van onze goede vriend Shimon Peres, een grondlegger van de staat Israël en een staatsman wiens engagement voor veiligheid en de zoektocht naar vrede gebaseerd waren op zijn standvastige morele kracht en zijn onfeilbaar optimisme", aldus Obama in een persbericht. De Amerikaanse president noemt Peres "de essentie van Israël zelf". "Er is een licht uitgegaan, maar de hoop die hij ons gaf zal voor altijd branden."

Hillary en Bill Clinton betuigden ook al eer aan de voormalige president. "Met het overlijden van Shimon Peres verliest Israël een leider die opkwam voor haar veiligheid, haar welvaart en de eindeloze mogelijkheden van haar geboorte, tot zijn dood. Het Midden-Oosten verliest een vurige verdediger voor vrede en verzoening."

Vanuit Israël kwamen ook al, behalve van Netanyahu, enkele reacties. Zo noemde Yizhak Herzog, leider van de Arbeidspartij waar Peres tot 2005 bij was aangesloten, "een van de grootste leiders die Israël ooit heeft gehad. Arye Deri, die de ultra-orthodoxe Shas-partij leidt en minister van Binnenlandse Zaken is, noemde Peres een "ware vriend". "Ik zal hem altijd herinneren voor zijn wijsheid, zijn visie, zijn opvattingen en het grote respect waarmee hij iedereen behandelde."

Bron: Belga