Schutter van San Bernardino nam twee levensverzekeringen voor zijn moeder

Schutter van San Bernardino nam twee levensverzekeringen voor zijn moeder

De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdag een verzoek bij justitie ingediend om te voorkomen dat het geld van de levensverzekeringen van de schutter van San Bernardino, goed voor zo'n 275.000 dollar, naar zijn moeder gaat.

Volgens het verzoek dat werd neergelegd bij een federale rechtbank in Los Angeles sloot Syed Farook twee levensverzekeringen af voor zijn moeder. Dat deed hij in 2012 en 2013, toen hij al geradicaliseerd was en al bezig was met het plannen van terroristische aanslagen. Syed Farook en zijn vrouw Tashfeen Malik kwamen om bij vuurgevechten met de politie na hun aanslag op 2 december in San Bernardino in Californië.

De eerste begunstigde van de verzekeringen, van 250.000 en 25.000 dollar, is Rafia Farook, de moeder van Syed. Het koppel had hun dochter van zes maanden aan haar toevertrouwd alvorens binnen te vallen op het eindejaarsdiner van Farooks werk en er 14 personen neer te schieten.

Gezien het terroristische karakter van die inval en gezien het feit dat Syed Farook al dacht aan het plegen van aanslagen toen hij de verzekeringen nam, wil de regering het geld in beslag nemen. "We kunnen niet toestaan dat terroristen door hun misdaden in het onderhoud van hun begunstigden kunnen voorzien", zei federale procureur Eileen Decker in een verklaring. "Mijn diensten zijn van plan om alle mogelijke juridische opties te onderzoeken om te verzekeren dat de fondsen ter beschikking worden gesteld aan de slachtoffers van deze vreselijke misdaden", zo voegde ze eraan toe.

De schietpartij op 2 december van Bernardino was de bloedigste in de VS sinds 11 september 2001, er vielen 14 doden en 22 gewonden.

Bron: Belga