Schutter Pittsburgh - Dader postte regelmatig antisemitische boodschappen online

Schutter Pittsburgh - Dader postte regelmatig antisemitische boodschappen online

Robert Bowers, de man die zaterdag één van de zwaarste antisemitische aanvallen ooit in de Verenigde Staten uitvoerde met minstens elf doden, was online erg actief. Hij postte regelmatig antisemitische boodschappen op een extreemrechts netwerk. "Maar voor zover wij weten was hij geen bekende bij de ordediensten", aldus Bob Jones, die voor de FBI het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in een synagoge in Pittsburgh voert.

De 46-jarige Bowers woonde alleen in een appartement in Pittsburgh. Hij ging zaterdagvoormiddag de synagoge binnen met verschillende wapens: een automatisch geweer en drie handvuurwapens. Volgens CNN beschikte de man over een wapenvergunning en kocht hij sinds 1996 minstens zes geweren. Buren vertelden aan NBC dat ze nooit iets bijzonders aan de man hebben opgemerkt. "Hij was erg op zichzelf", verklaart een anonieme buurman.

Kort voor de schietpartij had de dader op de website van Gab.com nog uitgehaald naar de joodse organisatie HIAS, voor het helpen van migranten. Gab is een socialenetwerksite "voor het vrije woord" die veel succes kent bij extremistische aanhangers. "HIAS laat indringers binnen om ons te doden. Ik kan niet stil zitten en toekijken hoe mijn volk wordt vermoord, ik ga", luidt het bericht van de schutter.

Volgens getuigen schreeuwde de dader bij de schietpartij in de synagoge "Dood aan alle joden". Hij zou zo'n twintig minuten in de synagoge zijn geweest alvorens de politie erin slaagde hem te overmeesteren. De dader werd met schotwonden overgebracht naar het ziekenhuis.

Bowers toonde zich op het netwerk Gab ook niet echt een aanhanger van president Trump. Die omschreef hij als "een mondialist, geen nationalist". "Joden zijn de kinderen van Satan", staat er op zijn Gab-profiel, dat intussen werd verwijderd.

De netwerksite zelf publiceerde al een persbericht waarin het alle daden van terrorisme en geweld veroordeelt. "We zijn bedroefd over wat er zich in Pittsburgh heeft afgespeeld en zijn bereid om samen te werken met de ordediensten zodat gerechtigheid geschiedt", luidt het.

Bron: Belga