Schrijver Philippe Besson wordt Franse consul-generaal in Los Angeles

Schrijver Philippe Besson wordt Franse consul-generaal in Los Angeles

De Franse schrijver Philippe Besson wordt de nieuwe consul-generaal voor zijn land in de Amerikaanse stad Los Angeles. Dat heeft de Franse regering vandaag bekendgemaakt. De 51-jarige Philippe Besson heeft een twintigtal romans op zijn naam staan en heeft ook meegewerkt aan enkele filmscenario's. Hij wordt ook beschouwd als een vriend van Emmanuel en Brigitte Macron.

Bovendien volgde hij Macron vorig jaar tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. Besson schreef daarover het boek "Un personnage de roman".

De beslissing om een schrijver een diplomatieke functie te geven, lijkt opmerkelijk. Maar regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux verdedigt die benoeming vandaag in een reactie aan France 2. "Dit is niet de eerste keer. De schrijver Jean-Christophe Rufin werd tot ambassadeur benoemd. Olivier Poivre d'Arvor is ambassadeur, Daniel Rondeau is ambassadeur. Er is een Franse traditie."

Maar de oppositie reageert kritischer op de benoeming. "De lofbetuigingen waren niet gratis en worden goed beloond. Emmanuel Macron bedankt de vertegenwoordiger die hem heeft geholpen bij het creëren van de luchtspiegeling van het 'Macron mirakel'", zo tweet Lydia Guirous, de woordvoerster van oppositiepartij Les Républicains.

Bron: Belga