Scholieren en studenten in Libanon op de been om protesten voort te zetten

Scholieren en studenten in Libanon op de been om protesten voort te zetten

Duizenden scholieren betogen vandaag over heel Libanon en blokkeren soms overheidsadministraties bij het begin van de vierde week van een ongeziene volksopstand tegen de politiek klasse, die corruptie en onbekwaamheid verweten wordt. Zwaaiend met Libanese vlaggen kwamen honderden scholieren voor het ministerie van Onderwijs in Beiroet bijeen. Elders in de hoofdstad hielden ze een optocht en trokken ze gewikkeld in vlaggen van school naar school om hun kameraden op te roepen zich bij de protestbeweging aan te sluiten.

"Ik daag elke politicus of hoge functionaris uit hun kinderen in het openbare onderwijs te plaatsen", zei een scholier aan een Libanese televisiezender voor het ministerie van Onderwijs. "Het gaat slecht met de economie, er is geen werk, hoe gaan we het morgen beredderen?", voegde hij eraan toe.

In Tripoli, de tweede stad van het land, kwamen tientallen betogers aan het ministerie van Telecomunicatie bijeen om de toegang tot de kantoren te versperren. Ook in Nabatiye en Baalbek, bolwerken van de beweging Hezbollah, kwamen studenten en scholieren op straat. In Sidon verhinderden manifestanten dat de dienst voor de inschrijving van voertuigen openging.

De protestbeweging ging vandaag haar vierde week in. Sinds 17 oktober stromen duizenden manifestanten op de pleinen van de grote steden bijeen om hun woede uit te schreeuwen tegen een leidende klasse die volgens hen corrupt en onbekwaam is, terwijl het land in een zware economische crisis verkeert. De opstand leidde tot het ontslag van premier Saad Hariri en zijn regering, die wel nog de lopende zaken blijft afhandelen.

Bron: Belga