Saoedische koning heeft ontmoeting met directeur van CIA

Saoedische koning heeft ontmoeting met directeur van CIA

De koning van Saoedi-Arabië heeft vrijdag een ontmoeting gehad met de directeur van de Amerikaanse CIA Gina Haspel nadat de VS twee ex-werknemers van Twitter en een Soedanees beschuldigden van spionage. De mannen zouden persoonlijke informatie hebben verzameld van tegenstanders van het Saoedische regime. De Soedanese koning Salman en Haspel "hebben verschillende onderwerpen met een gemeenschappelijke interesse besproken", bericht het officiële Soedanees persagentschap SPA. De ontmoeting vond plaats in Riyad en ook verschillende andere Soedanese functionarissen waren aanwezig, onder wie de minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan en het hoofd van de inlichtingendienst Khalid bin Ali Al Humaidan.

Volgens de Amerikaanse Justitie hebben de drie "Saoedische agenten de interne systemen van Twitter doorzocht op persoonlijke informatie over tegenstanders van het Saoedische regime en duizenden andere gebruikers" van het sociale netwerk ten voordele van Saoedi-Arabië.

De relatie tussen de Amerikanen en de Saoedi's kwam eerder al onder druk te staan door de moord op de Saoedische journalist en tegenstander van het regime Jamal Khashoggi.

Bron: Belga