Saoedi-Arabië laat na 35 jaar weer bioscopen toe

Saoedi-Arabië laat na 35 jaar weer bioscopen toe

Verwacht wordt dat de eerste cinemazalen in maart 2018 de deuren kunnen openen. Het proces voor het afleveren van licenties is al opgestart.

Het ministerie van Cultuur verwacht dat er tegen 2030 zowat driehonderd bioscopen zullen zijn. «Het openen van bioscopen zal een katalysator zijn voor economische groei en diversificatie», zegt minister van Cultuur Awwas al-Awwad. «Door de brede culturele sector te ontwikkelen, zullen we nieuwe tewerkstelling creëren en de mogelijkheden tot entertainment in het koninkrijk verrijken.»

In oktober kregen de Saoedi's al een voorproef met een voorstelling van kortfilms in Riyad (foto). Met de beslissing gaat het Saoedische regime in tegen religieuze hardliners, die cinema's als zondig beschouwen.

Hervormingen

Het ultraconservatieve islamitische land zet daarmee een nieuwe stap in zijn erg geleidelijke hervormingsproces. In september kondigde koning Salman al aan dat het rijverbod voor vrouwen volgend jaar wordt opgeheven. Die maatregelen passen in het plan ‘Vision 2030', waarmee het land zich meer open wil stellen voor buitenlandse investeerders. Zo wil Saoedi-Arabië minder afhankelijk worden van olie-inkomsten.

Het ziet er echter niet naar uit dat Saoedi-Arabië een vrij land wordt. Hoewel burgers en met name vrouwen nieuwe rechten krijgen, blijft de overheid hard optreden tegen dissidenten. Onder het autoritaire bewind van de familie Salman is geen plaats voor oppositie.