Samenwerkingsakkoord met Servische politie moet helpen in strijd tegen terreur

Samenwerkingsakkoord met Servische politie moet helpen in strijd tegen terreur

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn Servische ambtgenoot Nebojsa Stefanovic hebben vandaag een samenwerkingsakkoord tussen de Belgische en Servische politie ondertekend. Dat verdrag voorziet onder meer in een betere informatie-uitwisseling tussen de politiediensten van beide landen, wat een nieuwe stap voorwaarts moet betekenen in de strijd tegen het terrorisme.

De ondertekening vond plaats op het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Servische hoofdstad Belgrado. Dat gebeurde in het bijzijn van onder meer Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale Belgische politie.

Tot nu toe was er ook al sprake van samenwerking tussen de Belgische en de Servische politie. Maar omdat Servië (nog) geen EU-lidstaat is, gebeurde dat met een omweg: via de internationale politieorganistatie Interpol. Het nieuwe samenwerkingsakkoord zorgt nu voor een rechtstreekse lijn tussen beide politiediensten.

"Elk veiligheidsbeleid begint met informatie-uitwisseling. En door dit verdrag zal die uitwisseling veel vlotter gaan", zo verwoordt de minister het vandaag.

Volgens minister Jambon kan het verdrag België onder meer helpen in de strijd tegen het terrorisme. "Wanneer Syriëstrijders terugkeren, dan verloopt een van de mogelijke passages via Servië. Maar als zij dan van ons de informatie hebben over wie ze in het oog moeten houden, dan kan Servië hen tegenhouden en ons inlichten", zo stelt hij.

De samenwerking moet voorts vruchten afwerpen in de strijd tegen de rondtrekkende daderbendes uit Servië, die zich schuldig maken aan gewelddadige woninginbraken. "We zien in onze misdaadstatistieken veel gewelddadige Servische daders met een wapen", legt Catherine De Bolle van de federale politie uit. "Dat komt omdat wapens hier in Servië nog wijdverspreid en erg goedkoop zijn, als gevolg van de burgeroorlog die hier geheerst heeft", klinkt het. "We kunnen de input vanuit Servië dus goed gebruiken om die trafiek van wapens stil te leggen."

Bron: Belga