Salah Abdeslam vraagt rechter om permanente videobewaking te beëindigen

Salah Abdeslam vraagt rechter om permanente videobewaking te beëindigen

Salah Abdeslam, de hoofdverdachte van de aanslagen van Parijs van november 2015, wil zijn privéleven terug. In zijn speciaal uitgeruste isoleercel in Fleury-Mérogis in de regio Parijs wordt hij 24 uur per dag in de gaten gehouden door 6 camera's. Dat regime raakt volgens hem aan zijn fundamentele rechten. Dat zei zijn advocaat woensdag op de zitting van het administratieve rechtscollege in Versailles.

Een ministerieel besluit, dat als doel heeft de ontsnapping of de zelfmoord van een gevangene in een isoleercel te verhinderen, maakte het videotoezicht op 17 juni mogelijk voor een periode van 3 maanden. Het besluit noemt als voorwaarde dat er sprake is van "een belangrijke impact op de openbare orde".

Volgens de verdediging is het besluit in strijd met artikel 8 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens over het recht op privéleven. Maatregelen die het privéleven inperken, moeten door een wet geregeld worden en niet door een eenvoudig besluit. Bovendien zou de permanente bewaking het risico op suïcide verhogen doordat de verdachte psychologisch verzwakt wordt. De advocaat verwijst daarvoor naar het Observatoire International des Prisons (OIP).

De beslissing valt vrijdag. De Franse minister van Justitie Jean-Jacques Urvoas toonde zich al bereid om de juridische basis voor de permanente videobewaking via een wet te versterken als Salah Abdeslam zijn slag thuishaalt.

Bron: Belga