Salah Abdeslam houdt al bijna twee maanden lippen op elkaar

Salah Abdeslam houdt al bijna twee maanden lippen op elkaar

Salah Abdeslam, de hoofdverdachte in het onderzoek naar de terreuraanslagen die op 13 november 2015 plaatsvonden in Parijs, blijft zich in stilzwijgen huldigen. Al sinds begin juli weigert hij zijn medewerking aan iedere ondervraging, zo meldt het Franse persbureau AFP op basis van gerechtelijke bronnen. Abdeslam zwijgt al sinds 7 juli. Zijn advocaat Frank Berton bereidde in die periode een verzoek voor dat een einde moest maken aan het permanente cameratoezicht, waaraan de terreurverdachte wordt onderworpen. Dat verzoek werd uiteindelijk verworpen.

Volgens de bron van AFP heeft de onderzoeksrechter op 8 juli voor het eerst een proces-verbaal opgesteld, waarin vermeld werd dat Abdeslam weigerde om zijn cel in Fleury-Mérogis te verlaten. De verdachte zou die weigering een dag eerder op schriftelijke wijze hebben kenbaar gemaakt.

De advocaat van Abdeslam wenste woensdag niet te reageren op de informatie. Eind juli had Berton wel laten weten dat zijn cliënt er het zwijgen toe deed vanwege "die videobewaking die hij niet meer wil". Abdeslam had bij zijn eerste ondervraging in Frankrijk, op 20 mei, ook al geweigerd verklaringen af te leggen.

Bron: Belga