Ryanair dreigt banen te schrappen in Duitsland bij staking morgen

Ryanair dreigt banen te schrappen in Duitsland bij staking morgen

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair dreigt ermee haar activiteiten op een aantal Duitse luchthavens terug te schroeven en er banen te schrappen. Het dreigement komt er na de vakbondsoproep aan piloten en cabinepersoneel in Duitsland om morgen te staken. "Als de stakingsdreigingen blijven duren, zullen ze leiden tot een vermindering van de activiteiten in Duitsland en tot de schrapping van banen van piloten en cabinepersoneel", zegt marketingdirecteur Kenny Jacobs in een persbericht. Vooral secundaire Duitse luchthavens zouden worden getroffen, "waar we elke winter verlies lijden".

Ryanair had de staking, waartoe gisteravond opgeroepen werd, eerder al "nutteloos en overbodig" genoemd. De vakbonden verwachten dat er amper een vliegtuig zal vertrekken.

Ryanair is actief op elf Duitse luchthavens, met in totaal meer dan 40 vliegtuigen of een tiende van de gehele vloot. Die zijn goed voor zowat 400 piloten en en 1.000 stewardessen en stewards.

Ryanair uitte eerder een gelijkaardig dreigement in Ierland, na verschillende stakingen. De maatschappij zou zes vliegtuigen weghalen uit Dublin, maar ze draaide de beslissing terug nadat er een cao was bereikt met de Ierse piloten.

Eind september - vermoedelijk de 28ste - wacht Ryanair een nieuwe staking. Vakbonden van het cabinepersoneel uit België, Spanje, Portugal, Italië en Nederland willen dan "de grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair" organiseren.

Bron: Belga