Rusland lanceert succesvol militaire satelliet met een Sojoez-draagraket

Twee weken na de mislukte lancering van een nieuwe bemanning naar het Internationaal Ruimtestation ISS heeft Rusland vandaag met succes via een (ander type van) Sojoez-draagraket een militaire satelliet gelanceerd, zo hebben Russische persbureaus op gezag van het ministerie van Defensie gemeld. Vanop de basis Plessetsk in het noorden van Rusland vertrok om 02.15 uur Belgische tijd een Sojoez-2.1b draagraket. Alles is volgens plan verlopen, de meegevoerde satelliet is op het juiste tijdstip in een baan rondom onze planeet gekomen.

Volgens het gezaghebbende russianspaceweb.com betreft het een Lotos-S1 alias 14F145 elektronische spionagesatelliet.

Op 11 oktober mislukte de lancering van een Sojoez-FG draagraket. Die moest de Sojoez MS-10 capsule met een Amerikaan en een Rus aan boord naar het ISS slingeren. Er liep iets mis bij het afwerpen van de eerste trap, maar de capsule kon dankzij de veiligheidssystemen behouden landen in Kazachstan.

De precieze oorzaak van het falen is nog niet geweten. Alvorens opnieuw tot bemande lanceringen over te gaan, wil Roscosmos enkele keren succesvol een onbemande Sojoez-draagraket lanceren.

De start van de 2.1b was aanvankelijk voor 19 oktober voorzien, maar werd omwille van het incident met de zeer nauw verwante Sojoez-FG verdaagd.

Het belangrijkste verschil tussen de FG en de 2.1b is de kracht van de motoren van de derde trap, aldus ruimtevaartexpert Konstantin Krejdenko tegenover het Franse persbureau AFP. Volgend jaar moet de 2.1b de FG, die Frank de Winne naar het ISS heeft geslingerd, vervangen.

Dit jaar zijn al drie Sojoez-2.1b draagraketten vanop Plessetsk gelanceerd.

Bron: Belga