Rusland beschuldigt NAVO van anti-Russisch sentiment

Moskou heeft de NAVO ervan beschuldigd een steeds meer anti-Russische handelswijze te hanteren. Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft de verdragsorganisatie zo de verkenningsactiviteiten aan de grenzen met Rusland tijdens 2019 gevoelig opgevoerd. Sjojgoe zei bij een vergadering met de Russische president Vladimir Poetin, dat de luchtverkenning met een derde is toegenomen vergeleken met 2018, aldus een bericht van het nieuwsagentschap Interfax. Verkenningsmissies op de grond en op zee zijn respectievelijk met 40 en 24 procent toegenomen, aldus Sjojgoe. "Elk jaar voert het NAVO-blok 40 manoeuvres uit die een duidelijke anti-Russische tendens hebben", zei de minister.

Poetin zei dat Rusland de zogeheten hypersonische wapens met een intercontinentale reikwijdte zal blijven ontwikkelen. Die wapens kunnen zich enkele malen sneller dan het geluid voortbewegen.

De betrekkingen tussen Rusland en de NAVO waren nog nooit zo gespannen sinds het einde van de Koude Oorlog. Achtergrond daarvoor zijn de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim en de Russische steun aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. Moskou hekelt daarentegen de oostelijke uitbreiding van de NAVO. De secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, Jens Stoltenberg, zei in een interview aan het Duitse persagentschap dpa al bereid te zijn tot een persoonlijk gesprek met Poetin.

Bron: Belga