Ruim zes op de tien betalingen in winkels gebeuren cash

Ruim zes op de tien betalingen in winkels gebeuren cash

Zowat 63 procent van het aantal transacties in winkelpunten in België gebeurt cash, tegenover 45 procent in Nederland. Dat meldt Comeos, de federatie voor handel en diensten, vandaag in een reactie op het wetsvoorstel van CD&V-Kamerlid Leen Dierick dat ondernemingen verplicht om elektronische betalingen altijd te aanvaarden. "Op het vlak van elektronisch betalen hebben we nog een weg af te leggen als je de vergelijking maakt met Nederland", klinkt het bij Comeos, dat voorstander is van elk initiatief dat elektronisch betalen in de winkels stimuleert. Grote betalingen worden vaker met de kaart gedaan. Gekeken naar waarde van de transacties gebeurt immers 32 procent cash, tegenover 27 procent in Nederland, zo blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank van eind 2017.

Alle supermarkten en grote winkelketens voorzien volgens Comeos vandaag al in mogelijkheden om met de kaart of andere betaalmiddelen te betalen. "Comeos heeft altijd gepleit om betalen met cash maximaal te ontmoedigen", klinkt het. "Dat is beter voor de consument, beter voor de handelaar en vooral veiliger voor iedereen omdat cash nog altijd een veiligheidsrisico vormt voor de handelaar."

De federatie zegt ook uit te kijken naar de resultaten van de studie die minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) besteld heeft over de kostprijs van het elektronisch betalen. "Dan zal blijken of een verplichting de meest geëigende piste is om het elektronisch betalen te stimuleren", aldus Comeos.

Bron: Belga