Ruim 3,7 miljoen kinderen lopen risico na uitbraak mazelen op de Filipijnen

Naar schatting 3,7 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar oud lopen risico op de Filippijnen na een uitbraak van mazelen, die al 286 mensen heeft gedood op de eilandenstaat, waarschuwt het Rode Kruis. Deze kinderen zijn nooit gevaccineerd en hebben geen bescherming tegen het zeer besmettelijke virus, dat zich nog steeds verspreidt in een aantal gebieden in de Filippijnen. Het aantal dodelijke slachtoffers van mazelen is dit jaar al 42 procent hoger dan in 2018. Van de 286 sterfgevallen tot dusver dit jaar, zijn er 110 van baby's jonger dan 9 maanden, terwijl de gemiddelde leeftijd van de dodelijke slachtoffers slechts 2 jaar is.

"We zijn in de greep van een mazelenuitbraak die, tragisch genoeg, de allerjongsten treft", zei de Filipijnse Rode Kruis-voorzitter Richard Gordon in een verklaring. "Met experts die waarschuwen dat de uitbraak maanden zou kunnen duren en mogelijk niet is gestabiliseerd tegen mei, lopen veel meer kinderen het risico. Dit is een te voorkomen tragedie. We hebben geen tijd te verliezen en geen tijd om achterover te leunen", voegde hij eraan toe.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft zijn vaccinatieprogramma voor mazelen opgevoerd en kon nu al bijna de helft van de beoogde 3,78 miljoen kinderen van 6 maanden tot 5 jaar oud behandelen.

De regering van de Zuidoost-Aziatische eilandstaat acht de uitbraak van de mazelen ook de schuld van een vaccinatieschandaal. Op de Filippijnen vielen verschillende doden na een vaccinatieprogramma tegen dengue-koorts, waarin patiënten het middel Dengvaxia van het Franse farmabedrijf Sanofi kregen toegediend. In een schrikreactie lieten veel ouders hun kinderen niet meer inenten, ook niet tegen mazelen. Het concern heeft het middel intussen uit de verkoop gehaald.

Bron: Belga