Ronde van San Juan - Fransman Julian Alaphilippe wint tweede rit

Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) heeft maandag de tweede rit in de 37e editie van de Ronde van San Juan (cat. 2.1) op zijn naam geschreven. De 26-jarige Fransman haalde het na 132,5 kilometer tussen Chimbas en Peri Lago Punta Negra voor de Italiaan Simone Consonni (UAE Emirates). De Slovaak Peter Sagan (BORA - hansgrohe) vervolledigde het podium. Jens Keukeleire (Lotto Soudal) eindigde als vierde.

De tweede etappe werd ingekort in San Juan wegens de hitte. Temperaturen net boven de 40 graden zorgden er voor dat de rit met 28 km werd ingekort en het peloton ook één beklimming minder voor de wielen kreeg geschoven, drie in plaats van vier over de Punta Negra, een colletje van derde categorie, over anderhalve kilometer, gemiddeld 8,3%. Ook werd een half uur later gestart om de grootste hitte te vermijden.

Vier renners trokken op avontuur in San Juan: de Braziliaan André Gohr, de Nieuw-Zeelander Hamish Schreurs, de Mexicaan Miguel Alvarez en de Chileen Bravo Edison, al moest die al snel zijn kameraden laten rijden onderweg. Het peloton gunde hen maximaal drie minuten en het was Deceuninck - Quick-Step dat het commando nam in de achtervolging. Met Hamish Schreurs werd op zo'n 8,5 km van het einde de laatste vluchter gegrepen.

Het ging in rotvaart richting de finish, de top van de klim lag op zo'n 2,5 km van de meet, kansen voor punchers en dus mengde ook Lotto Soudal, vorig jaar derde met Benoot op die aankomst, zich in de debatten. Het peloton dunde uit op dat slotklimmetje, Alaphilippe schoof naar voren, in derde positie, ook Remco Evenepoel zat netjes vooraan, rond de achtste, negende plek. Alaphilippe versnelde op zo'n 350 meter van de top, Benoot ging mee in zijn wiel, net zoals Quintana. Het trio sloeg een kloofje, maar Quintana werkte niet echt goed mee. De Fransman ging alleen, Benoot en Quintana werden door wat restte van het peloton opgeslokt. BORA-hansgrohe joeg op Alaphlippe, in dienst van Sagan, maar Evenepoel nestelde zich mooi tussen hen in en verstoorde de achtervolging.

De bolletjestrui van 2018 in de Tour verzwakte niet en stoomde door naar zijn eerste zege van het seizoen, voor de Italiaan Simone Consonni die de sprint om de tweede plek won van Peter Sagan. Jens Keukeleire werd vierde. Evenepoel eindigde in het eerste peloton en toonde zich bijzonder gelukkig aan de finish met de zege voor zijn ploegmaat.

Bron: Belga