Rome wil uitzondering op Europese begrotingsregels voor aardbevingspreventie

Rome wil uitzondering op Europese begrotingsregels voor aardbevingspreventie

De Italiaanse regering wil een afwijking op de Europese begrotingsregels om de gebouwen meer bestand tegen aardbevingen te kunnen maken. Zo'n programma moet enkele miljarden euro kosten. Dat is zondag vernomen bij twee officials in de Italiaanse regering. "Het is geen vraag om geld zomaar uit te geven", zei viceminister van Economie Enrico Zanetti aan de krant La Stampa. "Het zou een ernstige, specifieke en graduele vraag zijn om seismische risico's aan te pakken met de nodige investeringen."

De kostprijs om de schade van de aardbeving van afgelopen week te herstellen, is nog niet bepaald. Het prijskaartje lijkt echter in de miljarden euro te lopen, terwijl de werkzaamheden ook verschillende jaren zullen duren. Bovendien voldoet meer dan 50 procent van de bestaande particuliere woningen in het land niet aan de normen om aardbevingen te weerstaan. De gebouwen in de gebieden met het hoogste risico op die veiligheidsnormen brengen, zou bijna 36 miljard euro kosten, zo becijferde de nationale ingenieursraad.

De regels van de Europese Unie, die landen van de eurozone nopen begrotingen in evenwicht na te streven, bevatten al verschillende uitzonderingen, zoals uitgaven voor noodhulp en reconstructie na natuurrampen. Rome zou die clausule willen uitbreiden om de kosten voor de preventie van aardbevingen te dekken, zo zei Claudio De Vincenti, ondersecretaris in het kabinet van premier Matteo Renzi, in een ander interview met de krant Il Messaggero.

Intussen stromen de donaties binnen voor de gebieden die door de aardbeving zijn getroffen. De Italiaanse civiele bescherming (Protezione Civile) zei dat een campagne om geld op te halen via sms 9,6 miljoen euro opleverde. Ook voor de ramp werd verwacht dat de regering van Renzi een versoepeling van de Europese fiscale regels zou vragen, om de haperende economie te stimuleren.

Bron: Belga