IS roept in video op tot "volharding" in oosten van Syrië

IS roept in video op tot "volharding" in oosten van Syrië

In een video op zijn propagandakanalen heeft IS (Islamitische Staat) maandagavond de jihadisten in de laatste verzetshaard van de groep in het oosten van Syrië opgeroepen blijk te geven van "volharding", zeggend dat "de strijd niet gestreden is". Onder de titel "De zin van volharding" toont de video op de applicatie Telegram de toespraak en oproepen van vier mannen die als jihadisten worden voorgesteld, op een achtergrond van beelden van de laatste zone die IS in het dorp Baghuz in handen heeft.

De video werd online gezet op een moment dat de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hun slotoffensief op dit laatste bolwerk van IS hebben hervat. SDF is een Arabisch-Koerdische alliantie die de steun heeft van de anti-jihadistische coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

"Ook al hadden we duizenden kilometers en hebben we nu nog maar enkele kilometers en zeggen ze dat we verloren hebben (...) God heeft andere criteria", zegt een man met zwart-witte hoofddoek die als Abou Abdel Athim wordt voorgesteld. "Ze hebben de wegen afgezet en ons belegerd, maar de weg van God blijft open (...) de strijd is niet voorbij", zegt de man, die in de videofilm omringd wordt door twee andere mannen en een kind.

De video is gedateerd op "Rajab 1440", de maand die volgens de islamitische kalender vrijdag begint. Wanneer de opname werd gemaakt, is onduidelijk, maar de achtergrondtaferelen stemmen overeen met wat journalisten de jongste dagen op het terrein zagen.

Bron: Belga