"Rivaliserende machten" Rusland en China vormen bedreiging voor VS

"Rivaliserende machten" Rusland en China vormen bedreiging voor VS

De Verenigde Staten zijn verzeild geraakt in een "nieuw tijdperk van concurrentie", waarbij zich overal ter wereld "sterke militaire, economische en politieke krachtmetingen" afspelen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump maandag gezegd tijdens een toespraak waarin hij zijn nieuwe, 68 pagina's tellende nationale veiligheidsstrategie (NSS) uit de doeken deed. "Met deze strategie, vragen we een grootse heropleving van Amerika, een opflakkering van het vertrouwen en een wedergeboorte van patriottisme, welvaart en trots", luidde het. Trumps nieuwe strategie duidt onder meer "schurkenstaten" als Noord-Korea en "terroristische organisaties en transnationale criminele netwerken" aan als grote bedreigingen voor de VS. "We hebben ook te maken met rivaliserende machten, Rusland en China, die onze Amerikaanse invloed, waarden en rijkdom proberen aan te tasten", zei de president. "We zullen proberen om een geweldig partnerschap met deze en andere landen op te bouwen, maar op een manier die onze nationale belangen beschermt."

Nationale belangen en de beveiliging van de Amerikaanse grenzen voeren de boventoon in de "America First"-doctrine van Trump. "Terwijl we op zoek zullen gaan naar mogelijkheden van samenwerking, zullen we voor onszelf opkomen. We zullen voor ons land opkomen zoals we nog nooit zijn opgekomen." Dat moet ook blijken uit de verwezenlijkingen die het staatshoofd in de verf zette voor hij zijn plan uit de doeken deed. Door de eerste elf maanden van zijn presidentschap "heeft de hele wereld het nieuws gehoord en de tekenen gezien dat Amerika terugkomt, sterk terugkomt."

Zo wijst Trump onder andere op de bijna 700 miljard dollar die geïnvesteerd werd in Defensie, het terugtrekken van de VS uit het "banendodende" Trans-Pacific Partnership (TPP) en het "erg dure en oneerlijke" klimaatakkoord van Parijs, het verstrengen van de controles aan de grenzen en "het creëren van meer dan 2 miljoen banen".

Buiten de VS heeft Trump er onder meer naar eigen zeggen alles aan gedaan om "het pad naar een nucleair wapen" voor Iran te blokkeren, werd terreurgroep Islamistische Staat (IS) "de ene verwoestende nederlaag na de andere" toebedeeld, en heeft de maximale druk op Noord-Korea tot de strengste sancties ooit geleid tegen de dictatuur.

Bron: Belga