"Risico op 'no deal' is nog nooit zo hoog geweest"

"Risico op 'no deal' is nog nooit zo hoog geweest"

Het risico dat het Verenigd Koninkrijk zonder onderhandeld akkoord de Europese Unie verlaat - een zogenaamde 'no deal'-brexit - is nog nooit zo hoog geweest. Dat heeft Europees brexitonderhandelaar Michel Barnier vandaag gezegd in het Europees Parlement, daags nadat het Britse Lagerhuis het akkoord van premier Theresa May voor een tweede keer verworpen heeft. Hij roept Londen op een duidelijke keuze te maken vooraleer een eventueel uitstel van de brexit onderzocht kan worden. Als het Britse parlement vanavond zoals verwacht tegen een 'no deal' stemt, zal het morgen de vraag voorgelegd krijgen of de regering-May bij de Europese Unie om een uitstel van de brexit moet vragen. "Het is de verantwoordelijkheid van het Verenigd Koninkrijk om ons te zeggen wat het wil. Welke lijn houdt het aan? Dit is de vraag die moet worden beantwoord. De onderhandelingen verlengen, maar om wat te doen?", zei Barnier in Straatsburg. Hij vindt dat Londen eindelijk duidelijk moet maken welke relatie het na de brexit met de EU wil.

Barnier herhaalde nogmaals dat het gisteren verworpen uittredingsakkoord, dat tot stand kwam na onderhandelingen die anderhalf jaar duurden, het enige akkoord is dat op tafel ligt. "Als het VK de EU nog altijd op een geordende manier wil verlaten, dan is dit verdrag het enige mogelijke. Ik zou willen dat dit goed begrepen wordt."

Volgens Barnier "is de situatie zeer ernstig" en is het risico op een 'no deal', ook al zou dat "per ongeluk" zijn, nog nooit zo hoog geweest. "Ik vraag iedereen om dit risico niet te onderschatten, en de gevolgen evenmin."

De Europese Unie heeft nooit gewerkt aan een brexit zonder akkoord, maar "is klaar om met die situatie om te gaan", besloot de Fransman.

Bron: Belga