Reynders wacht stemming in Britse Lagerhuis af

Reynders wacht stemming in Britse Lagerhuis af

De Europese ministers bevoegd voor Europese Zaken reageren afwachtend op het brexit-compromis tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May. "Alles hangt af van de beslissing in Londen vanavond", zei de Belgische minister Didier Reynders tijdens een informele vergadering met zijn Europese collega's in Boekarest. De Europese ministers bevoegd voor Europese Zaken zijn dinsdag in het Roemeense Boekarest voor een informele vergadering over de volgende Europese meerjarenbegroting en de strategische agenda voor de komende jaren. Maar in de wandelgangen wordt vooral over de brexit gepraat. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May sleepten maandagavond in extremis nog een compromis uit de brand over de noodoplossing voor de Ierse grens. Die moet het mogelijk maken om het echtscheidingsakkoord vanavond door het Britse Lagerhuis geloodst te krijgen.

Voor minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is het compromis "een positief signaal". "Wij hebben alles gedaan om een goed akkoord op tafel te leggen, en ik denk dat dat er ook is. Ik hoop dat het voldoende is voor het parlement in Londen. Nog verder gaan, lijkt mij zeer moeilijk voor de Europese Unie." De minister benadrukte dat België klaar is voor alle mogelijke uitkomsten. "Wij pleiten uiteraard voor de meest zachte overgang, maar we bereiden ons ook voor op een no deal. Wij wachten nu op Londen."

Ook de andere Europese buitenlandministers wachten de stemming van vanavond af. "We zijn blij met het compromis, maar nu moet het spel uit zijn", zei de Duitse staatssecretaris Michael Roth. "We hebben de zaken verduidelijkt, zodat de irrationele angsten in het Verenigd Koninkrijk kunnen wegebben. Maar het echtscheidingsverdrag blijft het echtscheidingsverdrag. Ik denk dat het tijd is dat alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen."

Bron: Belga