Reynders optimistisch over onderhandelingsmandaat voor vrijhandelsakkoord met Australië

Reynders optimistisch over onderhandelingsmandaat voor vrijhandelsakkoord met Australië

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft op de eerste dag van zijn missie in Australië poolshoogte genomen van de handelsrelaties tussen het land en België. Tijdens een rondetafelgesprek kreeg hij feedback uit het bedrijfsleven over de voordelen van een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Australië. Aan het rondetafelgesprek van vanmorgen namen Belgische bedrijven deel die actief zijn in Australië, de Australische Exportraad (Export Council of Australia) en de Europees-Australische Bedrijfsraad (European Australian Business Council - EABC). Aan de start van de ontmoeting benadrukte Reynders dat de handelsbalans voor goederen positief is voor België. "Australië is ver, maar we hebben al jaren goede relaties, we hebben goede hoop op de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Australië", zei hij.

Reynders acht het mogelijk dat hiervoor in de eerste drie maanden van volgend jaar een Europese onderhandelingsmandaat voor wordt afgeleverd, en benadrukte dat België dat zou steunen. De liberaal merkte echter op dat het om een moeilijke oefening gaat: "Als we willen beginnen, moeten we vooral de kmo's overtuigen, omdat er momenteel veel actie wordt ondernomen tegen de globalisering."

"Het is makkelijk om de douanetarieven te verlagen, maar het is moeilijker om ervan te overtuigen dat we in dezelfde richting gaan, en te bewijzen dat we dezelfde standaarden hebben en allebei het milieu en de sociale verworvenheden willen beschermen", vervolgde Reynders.

De voorzitter van de EABC-raad, Jason Collin, twijfelt niet aan het handelspotentieel tussen Australië en de EU. "Een vrijhandelsovereenkomst is uiteraard belangrijk om van dit potentieel te kunnen profiteren", aldus Jason Collin, voor wie vooral de toegang tot de landbouwmarkt prioritair is.

Vandaag staan er voor Reynders nog ontmoetingen op het programma met de Australische premier Malcolm Turnbull, en zijn Australische evenknie Julie Bishop. Hij zal ook een ontmoeting hebben met de Australische minister van Financiën, Mathias Cormann, die van Belgische origine is.

Bron: Belga