Reynders blikt terug op nuttig werkbezoek met koningin aan Verenigde Naties

Voor minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is het werkbezoek met koningin Mathilde aan de Verenigde Naties in New York maandag en dinsdag heel nuttig geweest. Zo kon de verkiezingscampagne van België voor een zetel als niet-permanent lid in de VN-Veiligheidsraad in 2019-2020 gelanceerd worden tijdens een receptie. Daarnaast was het bezoek ook belangrijk voor de nieuwe rol van de koningin als VN-pleitbezorger van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG's), aldus Reynders na het tweedaagse werkbezoek. "Het is beter om twee dagen te komen met zoveel contacten op hoog niveau, dan twee à drie weken met een kleine invloed op de Verenigde Naties", aldus de minister na afloop van het werkbezoek met de koningin. Zo stonden er ontmoetingen met onder meer het hoofd van het VN-kinderfonds Unicef, Anthony Lake, en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op de agenda.

"Het werkbezoek was een eerste opportuniteit om onze verkiezingscampagne te presenteren in New York, in aanwezigheid van de secretaris-generaal, zijn echtgenote, de voorzitter van de Algemene Vergadering, dankzij de aanwezigheid van de koningin. Zonder haar was het zeer moeilijk geweest om zo veel mensen van de Verenigde Naties op onze receptie te hebben."

Daarnaast was het bezoek ook een oefening voor de koningin in haar rol als VN-pleitbezorger van de SDG's. "We zijn bezig met een aantal conferenties en vergaderingen, maar ook met aanwezigheid op het veld, zoals in Ethiopië enkele weken geleden en binnenkort in een vluchtelingenkamp in Jordanië", aldus Reynders. "We zullen in volgende maanden en jaren kijken of het mogelijk zal zijn om meer en meer activiteiten te organiseren voor de koningin voor haar nieuwe rol als ambassadrice van de SDG's."

Ook de koningin vond het bezoek heel belangrijk om bijvoorbeeld Ban Ki-moon te ontmoeten en het werk dat hij gestart heeft met de SDG's, te steunen. Ze wil steun geven aan de meest kwetsbaren en zich informeren om haar mandaat beter te kunnen uitvoeren.

Bron: Belga