Republikeinen in North Carolina houden intrekking controversiële "toilet-wet" tegen

Republikeinen in North Carolina houden intrekking controversiële "toilet-wet" tegen

Politieke chaos in de conservatieve Amerikaanse staat North Carolina: de Republikeinse meerderheid in het parlement van die staat kan maar geen beslissing nemen over een eventuele nietigverklaring van de controversiële 'toilet-wet', hoewel die in een referendum in november naar de prullenmand werd verwezen. De Republikeinse afgevaardigden hielden woensdagavond een speciale bijeenkomst over de intrekking van de wet, zonder noemenswaardig resultaat.

North Carolina keurde op 23 maart van dit jaar een wet goed die het verbiedt om openbare toiletten te gebruiken "die niet overeenkomen met het biologische geslacht". Die 'toilet-wet' veroorzaakte heel wat beroering, omdat ze transgenders zou discrimineren.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie waarschuwde de staat dat de wet de Amerikaanse burgerrechten schendt, en vroeg om de tekst aan te passen. De toenmalige gouverneur van de staat, Pat McCrory, reageerde daarop furieus en diende op zijn beurt klacht in tegen de Amerikaanse staat.

De wet werd in een referendum in november naar de prullenmand verwezen door de bevolking van de staat, en liet ook de Amerikaanse muziekwereld niet onberoerd. Sterren als Bruce Springsteen en Ringo Starr annuleerden hun optredens in North Carolina uit protest. Het bedrijf Paypal schrapte dan weer zijn uitbreidingsplannen in de staat.

De Republikeinse parlementsleden staken woensdagavond de koppen bijeen in een poging tot een oplossing te komen. De vergadering leverde echter geen noemenswaardig resultaat op: de Republikeinen beslisten om de wet "gedeeltelijk terug te trekken", maar verbieden steden en gemeenten in de staat wel om zelf wetten inzake publieke voorzieningen of werkgelegenheid goed te keuren, en dat voor de volgende zes maanden.

Concreet verandert er voorlopig dus niets.

Bron: Belga