Regeringsvorming Duitsland: verkennende gesprekken gestart tussen CDU en SPD

Regeringsvorming Duitsland: verkennende gesprekken gestart tussen CDU en SPD

Meer dan drie maanden na de Duitse verkiezingen zijn opnieuw verkennende gesprekken gestart over de vorming van een regering, deze keer tussen de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD. Die partijen vormen de ontslagnemende regering, maar na een zware nederlaag kondigde de SPD eerst aan dat ze in de oppositie zou stappen, maar daar lijkt de partij intussen van afgestapt. Vermoed wordt dat die eerste gesprekken over de toekomst van de Europese Unie zullen gaan. Na eerste gesprekken gisteren, gingen de onderhandelingen vandaag vanaf 7 uur verder in het hoofdkwartier van de CDU in Berlijn.

Partijleider Merkel, Martin Schulz (SPD) en Horst Seehofer (CSU) zouden elkaar deze voormiddag zien voor gesprekken die vooral over Europa zullen gaan. De verkennende gesprekken zouden vrijdag moeten eindigen. Daarna zouden er echte onderhandelingen moeten volgen. De verschillende partijen kwamen overeen om geen interviews te geven tot de onderhandelingen afgelopen zijn. Op 21 januari houdt de SPD een congres waar beslist wordt of de partij coalitiegesprekken start voor een zogenaamde GroKo (Grosse Koalition).

Kort na de verkiezingen van september deed de Franse president Emmanuel Macron een aantal voorstellen om de EU te hervormen. Hij dacht onder meer aan een aparte begroting voor de eurozone, een Europese minister van Financiën en een Europese interventiemacht. Omdat de regering van Merkel momenteel in lopende zaken is, kwam er vanuit Berlijn geen duidelijk antwoord op Macrons voorstellen.

Behalve de toekomst van Europa zullen ook migratie en belastingen aan bod komen in de gesprekken.

Merkels CDU voerde eerst coalitiegesprekken met de groenen en de liberale FDP, maar die mislukten in november.

Bron: Belga