Regering van nationale eenheid in functie getreden in Libië

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Libië is de regering van nationale eenheid in functie getreden, ondanks het feit dat er nog geen vertrouwensstemming heeft plaatsgevonden in het parlement. Dat heeft de door de Verenigde Naties gesteunde Libische presidentiële raad gemeld, die de overdracht van de macht moet organiseren om een einde te maken aan de politieke chaos en het gewapende conflict in het land. De raad roept de Libische instellingen in een persbericht dat zaterdag werd verspreid op "om meteen contact op te nemen met de eenheidsregering om de modaliteiten te regelen om de overdracht van de macht op een vreedzame en georganiseerde manier te laten verlopen".

Daarnaast heeft de presidentiële raad gevraagd aan de internationale gemeenschap en de internationale en regionale organisaties, in het bijzonder de VN, de Arabische Liga, de Organisatie van de Islamitische Conferentie, de Afrikaanse Unie en de Europese Unie "om elke relatie met de uitvoerende autoriteiten, die de regering van nationale eenheid niet erkennen, te verbreken".

Libië wordt verscheurd door twee overheden die strijden om de macht. De regering in hoofdstad Tripoli is niet erkend door de internationale gemeenschap, terwijl de regering die zetelt in het westen van het land dat wel is. Daarom drongen de Verenigde Naties aan om een regering van nationale eenheid te vormen. Die regering, met aan het hoofd de zakenman Fayez al-Sarraj, wordt echter niet door alle leden van de rivaliserende regeringen geaccepteerd.

In december werd een akkoord ondertekend en werd de presidentiële raad opgericht om de overdracht van de macht te regelen. Volgens het akkoord is er echter een vertrouwensstemming nodig van het erkende parlement om de regering van nationale eenheid groen licht te geven. Bij een eerste stemming op 25 januari verwierp het parlement de eenheidsregering, en in februari kon vanwege quota geen tweede stemming worden georganiseerd.

De nationale raad beroept zich nu op de steun die een honderdtal leden van de regering hebben uitgesproken voor de eenheidsregering, om zaterdag te verklaren dat de regering van nationale eenheid in functie is getreden.

Libië is sinds de val van dictator Moammar al-Kadhafi in 2011 verscheurd door conflicten tussen verschillende gewapende groepen, wat van het land een makkelijke prooi maakt voor terreurgroep Islamitische Staat.

Bron: Belga