Regering-Merkel zal helft van schade van G-20 betalen

Regering-Merkel zal helft van schade van G-20 betalen

De Duitse regering heeft woensdag gezegd dat het de helft van de schade aan eigendommen zal vergoeden die aangericht werd tijdens de rellen in de marge van de G20-top in Hamburg. "Het doel is om snel hulp te bieden aan de slachtoffers van het geweld bij het herstel van de schade, zei het ministerie van Financiën. De regering werkt samen met ambtenaren in Hamburg aan een overeenkomst over een hulpfonds.

De G20-bijeenkomst werd ontsierd door gewelddadige protesten in Noord-Duitsland, met onder meer brandstichting, plunderingen en geweld tegen de politie. De regering van bondskanselier Angela Merkel kwam onder vuur te liggen, door haar beslissing om de top in het dichtbevolkte Hamburg te laten doorgaan.

De centrumlinkse burgemeester van de stad, Olaf Scholz van de sociaaldemocraten, verontschuldigde zich woensdag voor zijn rol in de omvang van het geweld. Zo gaf hij toe dat de opgelegde veiligheidsmaatregelen niet volstonden om de inwoners te beschermen.

Woensdag werden nog vijf auto's in brand gestoken in de Hamburgse district Uhlenhorst. De politie weet echter niet of dit nog verband houdt met de G20.

Bron: Belga