Recordaantal burgerslachtoffers in Afghanistan

Recordaantal burgerslachtoffers in Afghanistan

Meer dan 11.000 burgers zijn in 2016 omgekomen of gewond geraakt als gevolg van de oorlog in Afghanistan. Een derde van hen zijn kinderen. Dat is een record sinds de statistieken in 2009 werden bijgehouden, zo melden de Verenigde Naties in hun jaarlijks rapport. De strijd op de grond tussen de Afghaanse troepen en de rebellen, vooral dan van de taliban, vormt de grootste oorzaak van het aantal burgerslachtoffers, gevolgd door de zelfgemaakte mijnen. Bij de 11.418 slachtoffers telden de VN 3.398 doden en 7.920 gewonden.

Het aantal kinderslachtoffers bedroeg meer dan 3.500, "een disproportionele toename van 24 procent op een jaar tijd, voor een deel te wijten aan de vele achtergelaten onontplofte mijnen", zo klinkt het. Er kwamen 923 kinderen om het leven, 2.589 raakte gewond.

"Wat we zien zijn kinderen die verwond of gedood worden, onder meer omdat zij -of hun vriendjes- spelen met onontplofte tuigen, die door de strijdende partijen werden achtergelaten", zegt Zeid Ra'ad Al Hussein, Hoog VN-commissaris voor de Mensenrechten.

Opvallend meer kinderen werden ook gedood door Afghaanse en Amerikaanse bombardementen. "Het gaat om een verdubbeling naar 200", zo staat er te lezen.

Bron: Belga