Rechter van hooggerechtshof schort benoeming Lula tot kabinetschef op

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft de benoeming van ex-president Luiz Inacio Lula da Silva tot kabinetschef opgeschort tot het hoogste gerechtelijke orgaan een definitief vonnis velt. Dat meldt een gerechtelijke bron. Rechter Gilmar Mendes heeft bevolen dat het onderzoek rond corruptie tegen de Lula, die president was van 2003-2010, geleid moet worden door een gewone rechter, met name door Sergio Moro, die Lula beschuldigt van corruptie en het witwassen van geld in het kader van het Petrobrasschandaal.

De rechter noemde in een mededeling, die verspreid werd door het staatspersagentschap Agencia Brasil, de benoeming van Lula binnen de regering van Rousseff "een manier om de juridische procedures te hinderen", die "een schending van de Grondwet zou kunnen inhouden".

De beslissing van de rechter moet nu goed- of afgekeurd worden door de meerderheid van de rechters van het hooggerechtshof. De regering kan bovendien in beroep gaan tegen de beslissing van het hooggerechtshof, maar dat kan ten vroegste tijdens de zitting van 30 maart. Dat betekent dat Lula tot dan in voorlopige hechtenis zou kunnen worden geplaatst.

De regering ontkent dat Lula benoemd werd tot kabinetschef om hem te beschermen tegen gerechtelijke acties.

Bron: Belga