Race Witte Huis - Verkiezing van Trump tot president zou ramp zijn voor wereldeconomie

Race Witte Huis - Verkiezing van Trump tot president zou ramp zijn voor wereldeconomie

Indien de Republikein Donald Trump verkozen wordt tot president van de Verenigde Staten in november, kan dat leiden tot een wereldwijde recessie. Dat hebben experts van de bankengroep Citigroup donderdag gemeld in een nota. In de nota schrijven de onderzoekers dat de Amerikaanse presidentsverkiezing een belangrijke bron is voor economische onzekerheid voor de wereldeconomie. "Onze basishypothese is dat een overwinning van Hillary Clinton een continuïteit zou betekenen in het economische beleid", aldus de onderzoekers, die toevoegen dat "president Clinton" zou leiden tot een budgettaire expansie.

Indien de Amerikanen kiezen voor Donald Trump, zou dat volgens onderzoekers echter een negatieve impact hebben op de economie, door een stijgende economische onzekerheid en striktere financiële voorwaarden. "Een overwinning van Trump zou een vermindering kunnen veroorzaken van de groei van het wereldwijde bruto binnenlands product met 0,7 tot 0,8 procentpunt", aldus de economen. Daardoor zou het globale BBP terechtkomen in een recessie, omdat de groei van het BBP dan minder dan 2 procent zou bedragen.

Volgens een recente peiling, die donderdag werd gepubliceerd door de Quinnipiac University in Connecticut, krijgt Donald Trump 41 procent van de stemmen achter zich, tegenover 51 procent voor Hillary Clinton.

Bron: Belga