Raad van Europa klaagt omstandigheden aan waarin migranten in Griekenland vastzitten

Raad van Europa klaagt omstandigheden aan waarin migranten in Griekenland vastzitten

Het antifoltercomité van de Raad van Europa (CPT) heeft gisteren nogmaals de omstandigheden aangeklaagd waarin migranten in Griekenland worden vastgehouden. De pan-Europese organisatie heeft het ook over "geloofwaardige beschuldigingen" van de slechte behandeling van asielzoekers door de politie. "Buitenlanders die door de Griekse autoriteiten van hun vrijheid worden beroofd, moeten met menselijkheid worden behandeld en (...) hun waardigheid moet worden gerespecteerd", klinkt het in het CPT-rapport, dat er is gekomen na een bezoek van tien dagen aan Griekenland in april vorig jaar.

"In sommige politiebureaus en grenswachtposten waren de detentieomstandigheden ver onder de normen", schrijven de experts. Een detentiecentrum in het noordoosten van het land was zo overbevolkt dat alleenstaande mannen, gezinnen, kinderen en zwangere vrouwen er gedurende weken, zo niet maanden, moesten leven op een vierkante meter per persoon.

Het comité heeft het ook over "geloofwaardige beschuldigingen" over politiegeweld ten aanzien van migranten die worden vastgehouden op het eiland Lesbos en in het departement Evros.

Het CPT beveelt de Griekse autoriteiten nogmaals aan om het aantal opvangplaatsen voor niet-begeleide minderjarigen fors te verhogen, en roept op het beleid inzake hun opsluiting "volledig te herzien".

De reactie van Athene, die werd opgenomen in het rapport, luidt dat inzake het politiegeweld "geen enkele disciplinaire verantwoordelijkheid van de Griekse politie werd vastgesteld". De slechte omstandigheden in Evros waren het gevolg van de migratiedruk, klinkt het.

In een eerder rapport uit 2017 uitte het CPT al eens gelijkaardige kritiek op Griekenland.

Bron: Belga