Pyongyang start morgen repatriëring overblijfselen van Amerikaanse militairen

Pyongyang start morgen repatriëring overblijfselen van Amerikaanse militairen

Noord-Korea start morgen met de repatriëring van de overblijfselen van de Amerikaanse militairen die gedood zijn tijdens de Koreaanse oorlog. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap vandaag. De teruggave van de lichamen maakt deel uit van het akkoord dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un sloten tijdens hun bijeenkomst in Singapore vorige maand. Morgen is het de 65e verjaardag van de wapenstilstand die een einde maakte aan de oorlog, die duurde van 1950 tot 1953. De overblijfselen zullen vanop de luchthaven van Kalma naar de Zuid-Koreaanse luchtmachtbasis van Osan overgevlogen worden. Van daar worden ze dan overgebracht naar een laboratorium in Hawaï, aldus Yonhap op gezag van diplomatieke bronnen. Het Amerikaanse leger weigert commentaar te geven op het nieuws.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verklaarde vorige week nog dat de repatriëringen binnenkort zouden beginnen, maar had de berichten niet bevestigd dat vrijdag 50 tot 55 lichamen zouden worden overgebracht. Amerikaanse en Noord-Koreaanse verantwoordelijken waren volgende week samengekomen om de kwestie te bespreken.

Volgens de vereniging Veterans of Foreign Wars zijn op het Koreaanse schiereiland meer dan 35.000 Amerikanen omgekomen tijdens de oorlog. 7.700 van hem worden nog als vermist beschouwd, onder wie 5.300 in Noord-Kora.

Tussen 1990 en 2005 werden na het afsluiten van een eerste akkoord al 229 loten overblijfselen overgebracht. Toen de betrekkingen tussen de VS en Noord-Korea slechter werden, werd het akkoord opgeschort.

Bron: Belga