Presidentsverkiezingen Argentinië - Fernandez wint in eerste ronde van Macri

Presidentsverkiezingen Argentinië - Fernandez wint in eerste ronde van Macri

In Argentinië heeft de centrumlinkse oppositiekandidaat Alberto Fernandez de presidentsverkiezingen gewonnen van de ontslagnemende liberaal-conservatieve president Mauricio Macri. Fernandez behaalde volgens de gedeeltelijke resultaten en met 80 procent van de stembiljetten geteld, maar liefst 47,45 procent, tegenover 41,11 procent voor Macri. Hij heeft daarmee genoeg aan een eerste ronde. Indien geen van de kandidaten 45 procent van de stemmen behaalde - of 40 procent met een voorsprong van 10 punten op de kandidaat die als tweede eindigt - moest er op 24 november een tweede ronde volgen.

"Dit is een grote dag voor Argentinië", reageerde zijn rivaal Alberto Fernandez al tegenover de pers kort na het sluiten van de stembureaus. Hij trok naar de kiezers met als running mate Christina Kirchner, de ex-president (2007-2015) die ontslag moest nemen door beschuldigingen van corruptie. Na het nieuws over zijn overwinning nam een duidelijk geëmotioneerde Fernandez in aanwezigheid van duizenden van zijn aanhangers het woord: "De tijden die er staan aan te komen zijn niet makkelijk. Het enige dat telt voor ons is dat de Argentijnen niet langer afzien", verklaarde hij. Kirchner riep uittredend president Mauricio Macri vervolgens op om de laatste dagen van zijn mandaat "alle nodige maatregelen te nemen om de dramatische situatie te verlichten".

Macri feliciteerde op zijn beurt Fernandez en beloofde om op een "gezonde en constructieve" manier oppositie te voeren. De 60-jarige Macri boette het voorbije jaar enorm aan populariteit in. Argentinië heeft te kampen met een diepe economische crisis, hoewel het land vorig jaar nog 57 miljard dollar aan noodhulp kreeg van het Internationaal Monetair Fonds. Die ging gepaard met een besparingsprogramma, dat volgens Macri zijn vruchten nog moet afwerpen. Hij had met de slogan "ja, we kunnen het" het vertrouwen van de bevolking gevraagd om zijn beleid te kunnen voortzetten, maar die smeekbede heeft de kiezers dus niet kunnen overtuigen.

Bron: Belga