Presidentsverkiezingen Argentinië - Fernandez op kop, tweede ronde nog steeds mogelijk

In Argentinië ligt de centrumlinkse oppositiekandidaat Alberto Fernandez volgens de eerste peilingen op kop met een ruime voorsprong op de ontslagnemende liberaal-conservatieve president Mauricio Macri na de presidentsverkiezingen van zondag. Het is echter nog te vroeg om te kunnen zeggen of Fernandez genoeg zal hebben aan de eerste ronde. Indien geen van de kandidaten 45 procent van de stemmen haalt - of 40 procent met een voorsprong van 10 punten op de kandidaat die als tweede eindigt - vindt op 24 november de tweede ronde van de presidentsverkiezing plaats. De definitieve resultaten worden maandagochtend rond 04.00 uur verwacht.

De 60-jarige Macri boette het voorbije enorm aan populariteit in. Argentinië heeft te kampen met een diepe economische crisis, hoewel het land vorig jaar nog 57 miljard dollar aan noodhulp kreeg van het Internationaal Monetair Fonds. Die ging gepaard met een besparingsprogramma, dat volgens Macri zijn vruchten nog moet afwerpen. Hij vroeg met de slogan "ja, we kunnen het" het vertrouwen van de bevolking om zijn beleid te kunnen voortzetten. Het lijkt er echter op dat het geduld van de Argentijnen op is.

"Dit is een grote dag voor Argentinië", reageerde zijn rivaal Alberto Fernandez al tegenover de pers. Hij trok naar de kiezers met als running mate Christina Kirchner, de ex-president (2007-2015) die ontslag moest nemen door beschuldigingen van corruptie.

Bron: Belga