President Rivlin wil "stabiele" regering met de partijen van Netanyahi en Gantz

President Rivlin wil "stabiele" regering met de partijen van Netanyahi en Gantz

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft vandaag gepleit voor de vorming van een "stabiele" regering met de Likoed van uittredend premier Benjamin Netanyahu en de Blauw-Witte Partij van Benny Gantz. Die kwamen als sterkste uit de jongste parlementsverkiezingen. "Ik ben ervan overtuigd dat er de vorming van een stabiele regering met de twee grootste partijen moet komen", zei het staatshoofd dat vandaag consultaties is begonnen met politieke partijen om een formateur van een coalitieregering aan te duiden.

Rivlin praatte vandaag reeds met vertegenwoordigers van het oppositieblok Blauw-Wit. Aansluitend waren er gesprekken met de rechtsconservatieve Likoed, de Verenigde Arabische Lijst en de strengreligieuze Shas.

Na de verkiezingen van dinsdag blijft Israël in een impasse. Blauw-Wit werd met 33 van de 120 zetels de grooste fractie, de Likoed de tweede grootste met 31 stuks. Noch het centrumlinkse kamp noch het rechtsreligieuze kamp kan aan een meerderheid van 61 zetels raken. Zowel Netanyahu als Gantz heeft zich voor een "grote coalitie" uitgesproken, maar ze zijn het oneens wie die moet leiden.

Bron: Belga