President Maldiven kondigt noodtoestand af, ex-president en rechters opgepakt

De regering van de Maldiven heeft voor vijftien dagen de noodtoestand afgekondigd. Azima Shukoor, adviseur van president Abdulla Yameen, zegt dat de maatregel nodig is vanwege de huidige politieke onrust. De noodtoestand geeft de veiligheidsdiensten en de politie meer macht om personen te arresteren, op te sluiten, en om protestcampagnes van de oppositie in de kiem te smoren.

Na de afkondiging van de noodtoestand werd ex-president Abdul Gayoom urenlang vastgehouden. Gayoom leidde het land bijna drie decennia lang. Hij werd thuis vastgehouden, nadat hij zijn steun had uitgesproken voor de coalitie van de oppositie die campagne voert tegen president Yameen.

De BBC bericht dat het hoofd van het Hooggerechtshof, Abdulla Saeed, en een andere rechter van het hof, Ali Hameed, eveneens gearresteerd werden. Er werd niet gezegd wat hen ten laste wordt gelegd.

De oppositie riep intussen de internationale gemeenschap op om de uitvoering te eisen van een arrest van het Hooggerechtshof van vorige week. Dat beval de vrijlating van oppoisitieleiders en het herstel in functie van twaalf parlementsleden van de oppositie. De regering van Yameen weigerde tot nu toe het bevel uit te voeren om politieke gevangenen vrij te laten, onder wie ex-president Mohamed Nasheed.

De repressie die president Yameen voert ten opzichte van de oppositie verstoorde de afgelopen jaren al het paradijselijke beeld van de eilandengroep in de Indische Oceaan, die 400.000 inwoners telt. De ontwikkelingen van de voorbije dagen doen de politieke chaos nog toenemen.

Bron: Belga