President Duda gaat wetteksten bekrachtigen

President Duda gaat wetteksten bekrachtigen

De Poolse president Andrzej Duda heeft "de beslissing genomen" om twee omstreden wetten over de hervorming van justitie te bekrachtigen. Dat heeft hij vandaag op de televisie aangekondigd. Enkele uren eerder besloot de Europese Commissie een nooit eerder gebruikte strafprocedure tegen Polen te lanceren.

Duda had in juli zijn veto gebruikt tegen de oorspronkelijke versies van de wetten over het hooggerechtshof en de Nationale Raad voor de Rechtspraak. Hij presenteerde vervolgens eigen ontwerpteksten, die onlangs zijn goedgekeurd door het parlement. De aangebrachte wijzigingen verminderen de greep van de parlementaire meerderheid en de minister van Justitie op het gerechtelijk apparaat, maar behouden de algemene controle van de regering op het gerecht.

"We voeren in Polen zeer goede oplossingen in, die de efficiëntie van het gerechtelijk systeem zullen verbeteren", zo verklaarde Duda op televisie. Volgens de president, die tot de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) behoort, zal "het democratische karakter van het gerechtelijk systeem versterkt worden".

De twee wetten maken onderdeel uit van een grootschalige hervorming die volgens de Europese Commissie de onafhankelijkheid van het gerecht in Polen ondermijnt. Ze opende vandaag een nooit eerder gelanceerde procedure op grond van artikel 7 van het Europese verdrag. Die procedure kan uiteindelijk leiden tot de opschorting van het stemrecht in de Europese ministerraden.

Bron: Belga